Rätt kul spela dart IRL

Jag har testat att spela lite dart på datorn, men det är faktiskt roligare att göra IRL, alltså på riktigt. Det finns ju ställen att gå till för att spela dart, eller så köper man hem en egen piltavla för att ha att kasta på. Det finns ju olika sätt att spela på, med lite olika regler. När man tävlar är det oftast 301 eller 501 man spelar. Sedan finns det mer sällskapsvarianter.

301

När man spelar 301, så är det typ den svåraste varianten. Man är två spelare, som båda börjar på 301 poäng. Sedan ska man kasta tills man går ut. Men det gäller att göra det i rätt ordning och träffa rätt ringar. 

Tre-ben, hög

Tre-ben, hög är en sällskapsvariant som hör till de lättaste spelen. Man kan vara två eller fler som spelar. Det går till så här:

  • Vid spelets början har alla spelare 3 ”ben” (streck) i protokollet. Antal ben kan varieras efter smak.
  • Spelare mister ett av sina ”ben” varje gång han misslyckas med att kasta minst 1 poäng mer än närmast föregående spelare. Den som har vunnit middlingen kan alltså inte mista något ben i första kastet.
  • Den spelare som står ensam kvar med ben i protokollet har vunnit.
  • Enda gången en spelare får behålla benen genom att kasta samma poäng som föregående är vid 180 poäng (= maximal poäng).
  • När ett spel avgjorts börjar siste man nästa spel, vinnaren kastar sist.

Sedan finns det en massa mer varianter, som du kan hitta att läsa om på nätet!

28 Apr 2021