Lite brass är väl inte så farligt?

"Det är ju bara en växt, en ört, det är väl inte så farligt?" 
"Folk har rökt på i tusentals år utan att det har varit nån fara."
"En braja har ingen dött av."

Om jag fick en krona för varje gång en pundare har talat om för mig hur ofarligt det är att knarka så skulle jag nog vara rik vid det här laget. Och nej, det kanske inte är så farligt att ta en holk. Men sen då? Jag fick detta förklarat för mig en gång av en ungdomsledare:

Om du ser livet som en skala mellan 1 - 10 med "må-bra-poäng" så ligger de flesta av oss och pendlar mellan 4 och 7 hela tiden och ibland så hoppar det upp till en tia, och ibland är vi ner på en etta men det går över snabbt. En person som tar droger, även lätta droger, kommer snabbt upp på en nivå på mellan 8 - 10. Sen tänder de av och hamnar på under 3 som normalläge. Nästa gång de röker på så blir "må-bra-poängen" kanske 7... sen tänder de av och börjar plötsligt känna sig deppiga, och måste knarka igen. Nu känner de ingen glädje alls... utan måste byta drog för att må bra..

Det är en ond spiral som bara går nedåt och när jag försöker berätta detta för vänner som röker på så skrattar de bara. De mår ju bra... just nu! 

Sveriges vanligaste brott?

När man kollar information om narkotikabrott så ser man att det ligger rätt högt när det gäller hur vanligt förekommande det är. Det är också en orsak till att andra brott begås som stölder, rån, misshandel och sånt när jakten på nästa "fix" har tagit över allt förnuft. 

Så jag skulle nog säga att en brajja faktiskt är farligare än vad många tror eller vill erkänna. Men de medicinska fördelarna då, kanske du säger? Ja, det finns faktiskt extrakt UTAN de hallucinogena ämnena i, men den formen av THC är det inte många som är så värst intresserade av. Undrar varför? 

28 Jul 2020