Byta nätaggregat själv

Är man en hardcore gamer så vet man hur man gör för att byta hårddisk eller uppgradera minnet i burken man spelar på. Med nya spel kommer ju nya krav och det behövs ibland både nytt grafikkort och nytt RAM-minne. Men så kommer man till den punkt då det nätagget som sitter i inte längre klarar av att driva systemet. Då är det dags att byta det. Man kan göra det på egen hand men glöm inte att det är rätt farligt att mixtra med elektricitet. En kompis, som är elektriker på Östermalm har gett mig verktyg som ska vara säkra, men se alltid till att dra ur alla sladdar innan du börjar!

Steg för steg - gör så här

  1. Dra ur elsladden ur väggen och låt sedan datorn stå några minuter. Det kan finnas spänning kvar i kretskorten. 
  2. Öppna upp datorn och följ alla sladdar som går från det befintliga nätaggregatet och dokumentera var de är inkopplade. Fota eller skriv ner. 
  3. Dra sedan loss alla sladdar som går från nätagget.
  4. Skruva loss det gamla agget och sätt dit det nya med samma skruvar. (Det kan vara tajt men lirka lite så går det).
  5. Koppla in alla kablar exakt så som de var kopplade innan. Kolla fotot eller det du skrev ner. 

Ett sista tips är vilken strömstyrka du ska välja. Det beror på vad som sitter i men ett nätaggregat på 500 W är inget ovanligt i en gamingdator. Är det en kontorsdator så räcker det ofta med 350 W till 400 W. Man kan räkna fram en siffra genom att kolla vad varje liten pryl behöver. Avrunda sedan uppåt. 

4 Dec 2021