Är det farligt att bygga egen dator?

Är man en inbiten gamer så nöjer man sig inte med en gamingdator som är färdig i butik inte. Istället köper man de delar man vill ha i sin burk och monterar sedan på egen hand. Har man aldrig gjort det förut kan det vara lite knivigt och därför ger jag dig lite tips på vägen och skulle det sedan visa sig att propparna går så snart du sätter igång datorn så får du väl kontakta en elektriker i Örebro istället som kommer och kollar så allt är rätt. 

Ofarligt tills kontakten sitter i

Så länge man inte har satt i kontakten i väggen kan inget hända och du kan skruva på i din egen takt. Detta ska du tänka på:

  • Moderkort: I byggsatsen medföljer distanser som ska sitta mellan chassit och moderkortet. De ser ut som små stavar med en liten gänga i ena änden och ett hål med gänga i den andra. Skruva fast distanserna i chassit och sedan på med moderkort. Om du glömmer detta kommer kortet att kortsluta och det är bara att slänga.
  • Kablage: Idag kommer kablaget i delar så man slipper ha massor av sladdar som inte används. Koppla in dem en och en och glöm inte att alla delar ska ha ström och/eller kontakt med moderkortet. 
  • Nätaggregat: Denna del är den som ger datorn ström och det är viktigt att de sitter på rätt plats och att den sitter fast ordentligt. Alla kablar utgår från denna del så se till att dubbelkolla alla kontakter innan du drar igång datorn.

Mitt sista tips är också det viktigaste. Kolla filmer och instruktioner innan du bygger och dubbelkolla allt innan du sätter i strömmen! 

16 Apr 2022