Mat på enkelt sätt

Att lära sig laga mat är egentligen inte särskilt svårt. Det finns mycket bra kokböcker som steg för steg lär en laga enkel mat. "Vår kokbok", är ett bra sådant exempel. Där står till och med hur du kokar ett ägg. Sedan kommer tusentals recept på köttfärssås, korvsås, fisk med potatis, pasta, ris och så vidare. I slutet av boken kan du lära dig göra tre rätters middag, plus buffé till studenten, julmat, påskmat och till midsommar. Bättre pedagogisk kokbok får du leta efter. Har man inte "Vår kokbok", finns det mesta på nätet. Med denna site kan du lära dig laga mat.

Råvarorna viktigast för god mat

Råvarorna är det absolut viktigaste om du vill göra god mat. Framför allt handlar det om att göra mat på ekologiskt sätt, som är snällt mot dig, men samtidigt snällt mot både jorden och miljön men även mot dem som tar hand om grönsakerna, frukten och de djur som sedan blir vår mat. Så leta alltid efter ekologisk mat då du väljer dina råvaror.

Ha alltid detta hemma

Här kommer tips på vad du alltid bör ha hemma för att göra mat:

I frysen:

  • Fisk – lax, torskblock, räkor
  • Kyckling
  • Köttfärs
  • Grönsaker – spenat, broccoli, grönkål, wokgrönsaker
  • Köp under vintern de frysta örterna som finns i affären. De är väldigt välsmakande.
  • I skafferiet:

  • Ris
  • Pasta
  • Bulgur
  • Havregryn
  • Knäckebröd
  • I kylen:

  • Mejeriprodukter – mjölk, fil, yogurt, keso
  • Ägg
  • Lök – röd, gul och vitlök
  • Rotfrukter – potatis, morötter, palsternacka
  • Frukt: banan, äpple, päron
  • Pålägg: kalkon, kaviar, ost, leverpastej
  • Konserver av tonfisk, bönor och krossade tomater är bra saker att alltid ha hemma. Får du oväntade gäster kan du alltid sätta ihop en måltid av detta.

    3 sep 2017